Az Ön igényeire... van legalább egy jó megoldásunk!   
 

 

HDTV: A tévékészülékek új
technológiai forradalma!
 
Szűk keresztmetszet
ajánlatunkból:


 

HDTV -High Definition Television - a nagy felbontású televíziót takarja a kifejezés. A HDTV a 2006-os németországi labdarúgó vb után többé már nem csak egy technikai újdonság. A HDTV közvetítéseknek köszönhetően még nagyobb figyelem övezte a mérkőzéseket: minden meccset HD minőségben sugároztak.

A HD minőségű adások sugárzásához a korábbi közvetítőláncokat át kell alakítani a digitális követelményeknek megfelelően. Ez az átalakítás Európában messzire haladt, de országonként eltérő stádiumban van.

Ha Európa fejlett ipari országait összehasonlítjuk az USA-val, vagy Japánnal, nem tapasztalhatunk lényeges lemaradást, de az átállás lassabban halad.

A televíziózás világában a szakemberek másról sem beszélnek néhány éve, csak a HDTV-ről. De mi rejlik a fogalom mögött ? A fogyasztók felfedezték ezt az új technológiát, ismerik igazán az előnyeit ?
2007-ben az IFA-n a Pricewaterhouse Coopers (PwC) felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett vásárlátogatók felének semmit sem jelent a HDTV kifejezés, ebből 25 százalékukat egyáltalán nem érdekli a HDTV. Ugyanakkor a megkérdezettek 42 százaléka már vagy rendelkezik HDTV-vel, vagy tervezi a vásárlást.
A HDTV határozottan az utóbbi negyven év legnagyobb forradalma. Hasonló jelentőségű mint az első színestévék megjelenése volt. Az analóg tv-k alapvetően műszakilag nem sokat változtak az idők folyamán, csak megbízhatóbbak, olcsóbbak és funkciókban gazdagabbak lettek.
A PAL szabvány is ugyanaz mint a kezdetekkor volt, nem változott: 576 sor, a horizontális felbontás 768 pont. Az egy másodperc alatt megjelenített képkockák száma 25, ami tulajdonképpen 50 "fél-képkocka" sugárzását jelenti. Több fajtája is létezik a PAL szabványnak, ezek csak kismértékben térnek el egymástól:

A készülékek ennél sokkal gyorsabban fejlődtek. A modern nagyfelbontású készülékek vezérlése kevésbé komplikált mint a hagyományos TV készülékeké. Egyetlen, nagyfelbontású jelfolyamra -stream- van csak szükség. Ma a HDTV alatt "720p" (1280 x 720 pixel progresszív) vagy "1080i" (1920 x 1080 pixel" Interlaced) képfelbontást értünk. A HDTV "képernyő" 16:9-es formátumú, amely sokkal inkább megfelel az emberi szemnek, mint a hagyományos 4:3-as formátum. A 4:3-as oldalarányt a HDTV tervezésekor már nem vették figyelembe. A 4:3 kép-oldalarányú reklámok és más anyagok lejátszásakor a képernyő jobb és bal oldalán egy-egy fekete sáv látható. A HDTV a maga 1920 x 1080 felbontásával ötször nagyobb felbontású, mint a PAL, az 1280 x 720 pedig a 2.2-szerese annak. Az 1024 x 768 pixeles XGA 1.9-szer nagyobb, mint a PAL felbontás. Azokban az országokban, ahol már bevezették HDTV sugárzást, többnyire a 60 félképet sugárzó 1920 x 1080 felbontást választották.

A televíziók minősége az elmúlt 50 évben alig változott, de most mérföldkőhöz érkeztünk. A HDTV megalkotásával a televíziók sokkal élesebb és részletgazdagabb képet sugároznak. Az eddigi 768 x 576 képfelbontású PAL rendszerrel szemben a HDTV jelenleg 1920 x 1080 maximális képfelbontást kínál, de tervbe vették már az ennél lényegesen nagyobb felbontásokat is.

Az LCD és a plazma készülékek eladása az utóbbi néhány hónapban ugrásszerűen megnövekedett.

képekre kattintva nagyobb méret

A kép az 1080i és a PAL közötti összefüggést (balra fent)

A HD film és műsorkínálat - amelyet a TV adók sugározhatnának - viszont még mindig alacsony. A nagy áttörés csak 2010-re várható, mert az ARD és a ZDF erre az évre tervezi a HD sugárzásra történő átállást. Németország szomszédai, Franciaország és Hollandia már sokkal előrébb járnak. Az EU részéről megvan a politikai akarat, hiszen már eldöntött dolog, hogy 2012-re a tagországok végleg átállnak az analóg sugárzásról a digitális műsorsugárzásra és ez szabad utat enged a HDTV-k elterjedésének. Ez egyben azt is jelenti, hogy erre az időpontra mind az ARD mind a ZDF végleg búcsút mond az analóg televíziózásnak. Az analóg műsorszórás leállításával, az analóg-digitális átállás következményeként nőhet a földi sugárzású csatornák száma. A korábbi analóg csatorna helyén 4-12 digitális csatorna is elfér.

Technika és felbontás:

A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség a "high definition" televíziókat kétféleképpen is definiálja, mégpedig a 720p és a 1080i szabvánnyal. Arra, hogy egyetlen szabvány kristályosodjon ki, még várni kell. A European Broadcasting Union (EBU) rövidtávon a 720p szabvány bevezetését javasolja, hosszú távon pedig az 1080p szabvány átvételét tartja elfogadhatónak. A "high definition" elnevezés egyrészt a felbontásra, másrészt a HD tulajdonságokkal rendelkező médiára vonatkozna.

képre kattintva nagyobb méret

720p

A HD 720p szabvány a teljes képernyős (progresszív) 720 képernyősoros natív vertikális képmegjelenítést határozza meg. Minden sort szekvenciálisan ír le. 50 Hz-es illetve 60 Hz-es képfrissítésnél másodpercenként 50 vagy 60 teljes kép jelenik meg. Ez a megoldás nagyobb kihívást jelent ugyan a technikának, de ugyanakkor kellemesebb az emberi szemnek. A 1280x720 képfelbontásnál 921600 képpont jelenik meg a képernyőn.

1080i

Az 1080i szabvány az interlaced (más néven skip) eljárás alkalmazásával 1080 képernyőpont vertikális megjelenítésére képes, másodpercenként 50 ill. 60 félképet jelenít meg. A teljes kép megjelenítése két lépésben: először a páros, majd a páratlan sorszámú pixelsorok kirajzolásával történik, gyors egymásutániságban. A szem fiziológiai tulajdonságai miatt a szemlélő a komplett képet érzékeli, hasonlóan mint a mozifilmeknél.
Ilyen módon azonos sávszélesség mellett közel dupla felbontású kép megjelenítésére van mód, a minőség minimális romlása mellett.
A 1920x1080 felbontás 2073600 képpont megjelenítését teszi lehetővé a kijelzőn.

Jelenleg a 720p és az 1080i szabvány egymás mellett létezik. A legjobb megoldásnak a kettő ötvözése tűnik, amelyet az EBU szerint hosszú távon az 1080p HDTV szabvánnyal kellene kiváltani. A legtöbb mai készülék mind a két HDTV képet meg tudja jeleníteni. Az 1080i szabvány ugyan nagyobb felbontású, mégis különböző teszteredmények szerint a 720p kép ugyanilyen részletgazdagnak mondható. Ezzel szemben az 1 méternél nagyobb képernyő átmérőjű kijelzőkkel végzett tesztek kimutatták, hogy a teszt személyek az 1080i szabvány szerinti nagyobb felbontású képet tartják jobbnak.

Interlaced és progresszív - ezek mit jelentenek

A jelenlegi PAL szabvány két lépésben továbbítja a képet. Először a páros számú sorokat, a következő képben pedig a páratlan számú sorokat továbbítja. A félképeket közvetlenül egymás után jeleníti meg, ezt a rövid időt az emberi érzékszervek nem érzékelik, ezért a két félképet egy egész képnek érzékeljük. Ettől függetlenül a sor- és képvillódzás még jelen van. Ezt a fajta megjelenítési módot értjük az "interlaced" kifejezés alatt. A 720p HDTV-szabvány 720p (p a progresszívet jelenti) mindig egy komplett képet jelenít meg. Az 1080i HDTV-szabvány (i jelentése: interlaced) ugyanúgy félképeket jelenít meg, mint a PAL-szabvány, de a sokkal nagyobb felbontás (1080 sor az 576 helyett) és az a digitális technológia miatt az előállított kép egyenletesebb, kontrasztosabb, villódzásmentes lesz.

képre kattintva nagyobb méret

 

<<Nézzen körül webáruházunkban>>

<<HDMI és DVI kábelek nagy választéka>>

Viszonteladóinknak további kedvezmények!

 

 

 

 

 

 
 
PageRank